Portal Bajo.pl poleca:


Zaloguj się
Login

Hasło




» Nie pamiętasz hasła?
» Załóż konto
 
Kurczak po prowansalsku pieczony na puszce piwa
Aminokwasy BCAA Suplementy Białkowe odżywki
HMB Kreatyna Kre-Alkalyn Glukozamina
Carbo Gainery L-Karnityna Odżywki


Niezbędne produkty:
1 cały (ok. 1,2 kg) kurczak
1 puszka piwa
marynata:
5 gałązek świeżego tymianku
3 do 4 gałązek świeżej bazylii
2 łyżki suszonego estragonu (a jeszcze lepiej świeżego)
6 ząbków czosnku
2 gałązki rozmarynu
200 ml oliwy z oliwek
60 ml octu winnego
60 ml białego wina

Sposób robienia:
1. Marynata to prosta sprawa: Wrzuć wszystkie składniki do robota kuchennego z ostrzem. Miksuj, aż marynata będzie miała jednolitą konsystencję.
2. Umyj i osusz kurczaka. Rozetnij nożem skórę wzdłuż szyjki i wytnij ją, pozostawiając skórę.
3. Zanurz kurczę w marynacie (najlepiej w misce) tak, żeby pokrył się nią w całości. Owiń miskę z mięsem folią i włóż na noc do lodówki. (Jeśli nie masz tyle czasu, to odczekaj co najmniej dwie godziny.)
4. Podgrzej piekarnik do 180 stopni C.
5. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (ok. 1/4 zawartości).
6. Teraz nadziej kurczaka na puszkę, tak jakbyś go sadzał na stołku. Dzięki temu kurczę w pozycji pionowej powinno ładnie stać i się nie przewracać.
7. Postaw kurczaka w piekarniku na blasze i sprawdź, czy stoi stabilnie.
8. Podczas pieczenia, co jakiś czas smaruj ptaka marynatą za pomocą pędzla.
9. Stan upieczenia kurczęcia sprawdzamy, głęboko nakłuwając mu udo wykałaczką. Jeśli wypływający tłuszcz będzie bez krwi - wtedy kurczak jest gotowy.
10. Wyjmij kurczaka z pieca, tak by puszka ciągle pozostała w pionie. Odstaw na 15 minut.
11. Za pomocą czystej ściereczki podnieś delikatnie kurczaka i wyjmij puszkę. Uważaj by się nie poparzyć.
12. Pokrój na kawałki i podawaj.



Wasze komentarze


Informacja  Zarejestruj się lub zaloguj aby nie pisać anonimowo i nie wpisywać kodu
Połącz z Facebookiem
Twój e-mail

Twój komentarz

Przepisz cyferki ;)
Kod